FELASA CBC 2019 PROGRAM

Day 1 - Monday, March 11th 2019

TimingTopicTeaching*
9:00Registration and Welcome
9:30-11:30
(120 min)
The Directive 2010/63 and a comparative overview of National Legislations related to Cephalopods Lect, Home
coffee break
11:45-12:15
(30 min)
Directive 2010/63/EU: an interactive questionnaire
PBL
12.15-13.15
(60 min)
Education & Training post implementation of Directive 2010/63/EU; requirements and needs for cephalopod ‘workers'Lect, S/T
Lunch break
14:30-15:15
(45 min)
Guidelines for the Care and Welfare of Cephalopods: a short IntroLect, Group, Home
15:15-16:45
(90 min)
Procedures, their planning and Humane EndpointsLect, Home
coffee break
17:00-18:00
(60 min)
Experimental procedures under Directive 2010/63/EULect, Group
18:00-18:45
(45 min)
Care and welfare of cephalopod egg massesS/T
19:00-19:30
(30 min)
Publication of in vivo animal studies S/T

Expected durations in parenthesis; timing and order of teaching/seminars is provided as indicative and may be subject to change

* Lectures (Lect.); Case study/Problem-based learning (PBL); Student’s presentations (Pres.); Seminars/Tutorials (S/T)

Day 2 - Tuesday, March 12th 2019

TimingTopic/TitleTeaching tools*
8:30-9.30
(60 min)
Severity of regulated procedures in cephalopods under Directive 2010/63/EULect, Home
09:30-10:30
(60 min)
Cephalopod Biology: from form to function (part 1) Lect
coffee break
10:45-12:00
(90 min)
Minimally invasive proceduresLect, Home
12:00-12:45
(45 min)
Nutrition and Feeding Lect, Home
Lunch break
14:15-14:45
(30 min)
Catching cephalopods for scientific purposes and their transport Lect
14:45-15:15
(30 min)
Transporting cephalopods for scientific purposes Lect
15.:15-16:15
(60 min)
Sensory biology, sound perception and influence of noise in cephalopods S/T
coffee break
16:30-18:00
(90 min)
Cephalopod Biology: from form to function (part 2) Lect, Home
18:00-19:30
(90 min)
Procedures: case study PBL, Group
19:30-20:00
(30 min)
Prospective Severity of procedures in cephalopods: group exercisePBL, Group

Expected durations in parenthesis; timing and order of teaching/seminars is provided as indicative and may be subject to change

* Lectures (Lect.); Case study/Problem-based learning (PBL); Student’s presentations (Pres.); Seminars/Tutorials (S/T)

Day 3 - Wednesday, March 13th 2019

TimingTopic/TitleTeaching tools*
8:30-9:30
(60 min)
CBC2019 Trainees: Experiencing cephalopodsGroup, Pres
9:30-11:30
(120 min)
Ethics, the Three Rs and welfare considerations when using cephalopodsLect, Home
coffee break
12:00-12:45
(45 min)
Cephalopod Welfare from hatchling to mature adult: life-cycle & implications for care and experimentation on captive animals Lect, Home
12:45-13:15
(30 min)
Introduction to practicals (includes a short overview on cephalopods main anatomical characteristics)S/T
Lunch break
15:00-19:00
(240 min)
Practical (I)Group, Demo, Prac

Expected durations in parenthesis; timing and order of teaching/seminars is provided as indicative and may be subject to change

* Lectures (Lect.); Case study/Problem-based learning (PBL); Student’s presentations (Pres.); Seminars/Tutorials (S/T)

Day 4 - Thursday, March 14th 2019

TimingTopic/TitleTeaching tools*
8:30-10:00
(90 min)
Recognition of pain, suffering and distressLect, Home
coffee break
10:15-11:15
(60 min)
General Anesthesia: an introduction and considerations relevant to cephalopodsLect, Home
11:15-12.15
(60 min)
Local & General Anaesthesia in cephalopodsLect, Home
12:15-12:45
(30 min)
Humanely killing cephalopods and confirmation of death Lect
12:45-13:15
(30 min)
Basic principles of surgery for aquatic species; considerations to cephalopods Lect, Home
Lunch break
14:45-19:45Practical (II)Group, Demo, Prac

Expected durations in parenthesis; timing and order of teaching/seminars is provided as indicative and may be subject to change

* Lectures (Lect.); Case study/Problem-based learning (PBL); Student’s presentations (Pres.); Seminars/Tutorials (S/T)

Day 5 - Friday, March 15th 2019

TimingTopic/TitleTeaching tools
8:30-9:00
(30 min)
Activity Cycles and their Disruption: the case of cephalopodsLect, Home
9:00-10:30
(90 min)
Housing, Facility Management and Care of cephalopodsLect, Home
coffee break
11:00-12:00
(60 min)
Health status and cephalopods diseasesLect, Home
12:00-13:00
(60 min)
Administration of substances. Theoretical considerations of practical methodsLect, Home
Lunch break
14:30-15.30
(60 min)
CBC2019, Group Discussion: Questions and AnswersGroup
16:00-19:30Final Assessment
21:30Farewell Dinner

Expected durations in parenthesis; timing and order of teaching/seminars is provided as indicative and may be subject to change

* Lectures (Lect.); Case study/Problem-based learning (PBL); Student’s presentations (Pres.); Seminars/Tutorials (S/T)