FELASA CBC 2018 PROGRAM

Day 1 - Monday, October 8th 2018

Timing[1]Topic/TitleTeaching tools[2]
9.00 – 11.00The Directive 63/2010, and a comparative overview of National Legislations related to CephalopodsLect, Home
(120 min)
11.00 – 12.00Directive 2010/63/EU: an interactive questionnairePBL
(60 min)
12:15 – 12:55Education & Training in Europe post implementation of Directive 2010/63/EU and requirements for cephalopod ‘workers’Lect
(40 min)
12.55 - 13.15Education & Training Platform for Laboratory Animal Science (ETPLAS)S/T
(20 min)
Lunch break
14:30 – 15:45Cephalopod Biology: from form to functionLect, Home
(75 min)
16.00 – 17.30Ethics, the Three Rs and welfare considerations when using cephalopodsLect, Home
(90 min)
18:00 – 19:00Severity of regulated procedures in cephalopods under Directive 2010/63/EULect, Home
(60 min)
19.00 – 19.45Why were cephalopods included in Directive 2010/63/EU?
Implications for research and need for Guidelines for the Care and Welfare of Cephalopods
Lect, Group
(45 min)Home

Day 2 - Tuesday, October 9th 2018

Timing[1]Topic/TitleTeaching tools[2]
9.00 – 10.00Procedures, their planning and Humane EndpointsLect, Home
(60 min)
10.00 – 11.00Experimental procedures under Directive 2010/63/EULect, Group
(60 min)
11.15 -12.45Minimally invasive proceduresLect, Home
(90 min)
Lunch break
14:00 – 15:30Procedures: case studyPBL, Group
(90 min)
15.30 – 16.00Catching cephalopods for scientific purposes and their transportLect
(30 min)
16:00 – 16:30Transporting cephalopods for scientific purposesLect
(30 min)
16.45 – 17.45Humanely killing cephalopods and confirmation of deathLect, Home
(60 min)
17.45 – 19.00Housing, Facility Management and Care of cephalopods (I)Lect, Home
(75 min)
19.00 – 20.00CBC2018 Trainees, Experiencing cephalopods
[CBC Faculty mentoring]
Group, Pres

[1] Expected durations in parenthesis; timing and order of teaching/seminars is provided as indicative and may be subject to change

[2] Lectures (Lect.); Case study/Problem-based learning (PBL); Student’s presentations (Pres.); Seminars/Tutorials (S/T)

Day 3 - Wednesday, October 10th 2018

Timing[1]Topic/TitleTeaching tools[2]
9.00 – 10.30Cephalopod Welfare from hatchling to mature adult: life-cycle & implications for care and experimentation on captive animalsLect, Home
(90 min)
10.45 – 12.00Cephalopod Biology: How biological plasticity is achievedLect, Home
(90 min)
12.00 -13.00Sensory biology, sound perception and influence of noise in cephalopodsLect, S/T
(60 min)
Lunch break
14:30 – 15:30Health status and cephalopods diseasesLect, Home
(60 min)
15.45 – 19.45Practical (I)Group, Demo, Prac

Day 4 - Thursday, October 11th 2018

Timing[1]Topic/TitleTeaching tools[2]
9.00 – 10.30General Anesthesia: introduction and considerations to cephalopodsLect, Home
(90 min)
10.00 – 10.30Basic principles of surgery for aquatic species; considerations to cephalopodsLect, Home
(30 min)
10.45 – 11:30Nutrition and FeedingLect
(45 min)
11:30 – 12:30Local Anaesthesia & General Anaesthesia in cephalopodsLect, Home
(60 min)
12.45 -13.45Administration of substances. Theoretical considerations of practical methodsLect, Home
(60 min)
Lunch break
15:00 – 19:00Practical (I)Group, Demo, Prac

[1] Expected durations in parenthesis; timing and order of teaching/seminars is provided as indicative and may be subject to change

[2] Lectures (Lect.); Case study/Problem-based learning (PBL); Student’s presentations (Pres.); Seminars/Tutorials (S/T)

Day 5 - Friday, October 12th 2018

Timing[1]Topic/TitleTeaching tools[2]
9.00 – 10.30Recognition of pain, suffering and distressLect, Home
(90 min)
10.30 – 11.30Housing, Facility Management and Care of cephalopods (II)Lect, Home
(60 min)
12.00 – 12.30Activity Cycles and their Disruption: the case of cephalopodsLect, Home
(30 min)
12.30 – 13.00Publication of in vivo animal studiesLect, Group
(30 min)
Lunch break
15:00 – 16:00CBC2018, Group Discussion: Questions and AnswersGroup
(60 min)
17:00 – 20:00Final Assessment